Valkuilen voor een scrum master tijdens een Sprint Planning

Tijdens de Sprint Planning kunnen Scrum teams meerdere uitdagingen tegenkomen die de voortgang belemmeren. In dit artikel bespreken we de rol van de Scrum Master.

Wat is een sprintplanning eigenlijk?

Een van de krachtigste principes van Scrum is het kortcyclisch werken in sprints. Elke nieuwe sprint start met een sprintplanning. Dit is de bijeenkomst van het scrum team aan het begin van iedere sprint, waarin de sprint tot in detail wordt gepland (inderdaad in scrum wordt wel degelijk gepland, ook al denken veel mensen van niet). Deze korte termijn planning moet zo concreet mogelijk zijn. Zo weten alle teamleden precies wat er moet gebeuren. Een sprintplanning bestaat uit het formuleren van het sprintdoel, het samenstellen van de sprint backlog, het bepalen van de acceptatiecriteria en het inschatten van de benodigde inspanning met bijvoorbeeld poker planning.

De Scrum Master moet ervoor zorgen dat alle teamleden betrokken zijn en dat de sprint planning soepel verloopt. Het belangrijkste is vaststellen van de Sprint Goal. Het overkoepelende doel dat past in de productvisie, die motiverend werkt voor het gehele scrum team. Enkele veel voorkomende valkuilen zijn:

Valkuil: onvoldoende begrip en aansluiting bij het sprint doel

Een veel voorkomende valkuil is dat het team het sprintdoel niet goed begrijpt of zich kan verplaatsen in de productvisie. Hierdoor gaat aansluiting met de overkoepelende doelen verloren. Terwijl het sprintdoel juist zoveel toe kan voegen aan het motiveren van het scrum team en als team groeien naar “high performance”.

Valkuil: als Scrum Master niet “op je handen” kunnen blijven zitten

Een veel geziene valkuil is dat de Scrum Master zelf teveel gaat doen. Als een obstakel ontstaat en de Scrum Master zelf oplossingen begint te bedenken, is dat meestal ineffectief. Welk effect heeft dat dan? Het is goed bedoeld, maar het helpt het team niet om pro actiever en zelfoplossender te worden. Beter is het om een vraag aan het team te stellen en hen aan het denken te zetten en hen te begeleiden in het laten ontstaan van een gezamenlijke oplossing.

Valkuil: onvoldoende autonomie en zelfredzaamheid om sprint planning uit te voeren

De Scrum Master moet het team in staat stellen om eigenaar te worden van de sprint en daarop beslissingen te nemen. Het nemen van eigenaarschap is cruciaal om een sprint planning effectief uit te kunnen voeren. Een valkuil is om de mensen buiten het team zich te laten bezig houden met het HOE van een oplossing.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Of lees direct verder over:
Training Agile en Scrum Basic Experience (PSM I of PSPO I examen)
Training Advanced Scrum Master Experience
E-learning Agile Scrum Master 1

Bron: origineel gepost door Orlando Heijmerink op Lagant.nl https://lagant.nl/agile-scrum/valkuilen-voor-een-scrum-master-tijdens-een-sprint-planning/